Cégkapu regisztráció

Az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-jétől a gazdálkodó szervezetek - köztük a civil szervezetek - számára is kötelezővé teszi az elektronikus ügyintézést, amely az úgynevezett Cégkapu szolgáltatáson keresztül valósul meg.

Mi is az a cégkapu?

A cégkapu nem más, mint a gazdálkodószervezetek számára biztosított hivatalos tárhely, amely elviekben 2018. január 1-jétől a hivatalos szervekkel, hatóságokkal, szolgáltatókkal történő elektronikus ügyintézésre, kapcsolattartásra szolgál (az önkormányzatokkal, közüzemi szolgáltatókkal, bíróságokkal, a NAV-val, további államigazgatási szervezetekkel is elektronikus úton tudnak ügyet intézni, hivatalos dokumentumokat küldeni, fogadni.)

Van teendője a civil szervezetnek a cégkapuval kapcsolatban?

IGEN! Az úgynevezett cégkapun kell regisztrálni a szervezetet 2017.08.31-ig, de legkésőbb 2017.12.31-ig. A bejelentést a cegkapu.gov.hu oldalon lehet megtenni.

SZJA 1% 2017. őszén

 

Bármilyen furcsának tűnhet a bevallásokkal, beszámolókkal telezsúfolt tavasz után, forró nyarunk közepén időszerű foglalkozzunk kicsit az SZJA 1% jövő évi gyűjtésével.

 Ha az Ön szervezete jövőre SZJA 1%-ot szeretne gyűjteni és eddig még nem tette korábban, érdemes az következőket áttanulmányozni.

SZJA 1% működési költségei

SZJA 1% kedvezményezettek részéről örök kérdésként merül fel, hogy mi tartozik a működési jellegű költségek közé. Az SZJA 1%-os törvény tételesen felsorolja, hogy működési költségként mire fordíthatjuk a felajánlott összeget. A felsorolás olyannyira tételes, hogy nem is volt értelmezhető másként, minthogy „csak ezt és mást nem”.

2017.01.01-től azonban egy apró, de annál fontosabb módosítás került a jogszabály ezen részébe:
A „költségként” szövegrész helyébe a „költségként különösen” szöveg lépett. A változás alapján a korábbi taxatív felsorolás helyett, a törvény példálozó jelleggel sorolja fel a működési költségeket.
Vagyis a jogszabályban található felsorolást nem kell szigorúan értelmezni és működési költségként vehető figyelembe például a szervezet által fizetett könyvelési díj (!) is.
Ezzel a módosítással jelentősen bővül a szervezetek mozgástere az SZJA 1% felajánlások felhasználásakor.

 

Külföldről támogatott civil szervezeteknek!

Mint civil szervezetek vezetői, önkéntesei bizonyára hallottak arról, hogy az Országgyűlés megszavazta „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról" (2017. évi LXXVI. törvény) szóló jogszabályt.
A törvényt, a Magyar Közlönyben 2017. június 19-én hirdették ki, az ez utáni nyolcadik napon, 2017. június 27-én lépett hatályba, tehát időszerű foglalkoznunk vele.
Tájékoztatásként itt összegezzük kinek, miként, mikor kell vele foglalkoznia.

13. információs füzet - NAV

A Nemzeti Adó és Vámhivatal minden évben megjelenteti  13. számú információs füzetét amely a civil szervezetek alapvető adózási kérdéseivel foglalkozik. A füzet 41 oldala, az adózáson kivül a könyvvezetés, gazdálkodás és közhasznúság mellett, egyéb speciális rendelkezésekről is hasznos információkat tartalmaz (nemcsak könyvelőknek)A füzet letölthető itt.

További cikkeink...

 

 

Civilsegéd Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18277810117
Jogi forma: Alapítvány
Székhely: 7100 Szekszárd, Széchenyi utca 32.
Fő tevékenység: 9499. M.n.s. egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

E-mail: info@civilseged.hu

www.civilseged.hu

JoomShaper